Ugrás a fő tartalomra

Stonhenge.

Vannak megmaradt piszkozataim a blogomban.
 Érettségi tételek, házi dolgozataim, úgy gondoltam, kirakom őket ide,
 hátha valaki számára hasznosak lesznek. (:

Stonehenge - függő kövek. 


Átmérője több mint mint 30 méter, a legnagyobb elemei pedig 4,5 méter magasak.
A kövek a távoli Wales-ből, a Prescelly hegyekből kerültek jelenlegi helyükre. 

Szállításuk, megmunkálásuk és felállításuk daru, csigasor illetve egyéb mechanikus segédeszköz hiányában kézi erővel történt.
Ma már bizonyított tény, hogy Stonehenge három szakaszban épült:

Az I. fázis elsősorban földből és mészkőből épült kör alakú töltésből áll.
Az északkeleti oldalon hagytak egy kaput, bejáratnak. Ennek a töltésútnak a vonalában van három olyan kő, amelyek biztos hogy, ogy az I. fázis részét képezték. A legfontosabb a Sarokkő . Ezt a követ nem hozták külön Walesből, itt találták. Négy másik kő, az ún. Állomáskövek is ekkor kerültek felállításra,
Az I. fázis nagyon jelentős része a az Aubrey- gönrök sora. Az 56 lyuk egy pontos kört formál a töltés belső vonalán
A II. fázis építése során szállították ide a köveket és két koncentrikus körben állították fel őket.
A III. fázisban állították fel a szürke homokköveket. Ezeket valószínűleg Avebury közelében fejtették, és vontatták ide.

Stonehenge rendeltetésérõl rengeteg legenda és elmélet kering a köztudatban. A legvalószínûbb elmélet, mely Howkins nevéhez fûzõdik, az az, hogy a köveket a kor embere mintegy kalendáriumként használta. Ezekbõl tudta kiolvasni a hónapok váltakozását, az idõ múlását, a mezõgazdasági teendõk, és persze a vallási ceremóniák idõzítését.

Egy másik ma is nagyon népszerû elmélet a druidákhoz kötõdik. E szerint Stonehenge-t a druidák, a kelták papjai, templomként használták, és emberáldozatokat mutattak be benne. a druidák egy mai csoportja, mely magának követeli a romokat, hogy ott újra vallásos szertartásokat tartsanak. 1985-ig, amikor a hatóságok betiltották tevékenységüket, minden év júniusában összegyûltek, hogy megünnepeljék a nyári napfordulót.

Egy helybéli legenda szerint pedig a hatalmas kékkövek gyógyító varázskövek voltak, amelyeket Merlin, Arthur király házi varázslója, emberfeletti bûvereje segítségével hozott el eredeti helyérõl Írországból. Egy másik rege a Sátántól eredezteti a köveket. E szerint a köveket a Gonosz hozta el varázslat segítségével Írországból, majd egy rejtvényt adott fel környékbeli embereknek. Egy szerzetes volt az akinek sikerült megfejtenie a feladványt és a Gonosz a helyett, hogy megjutalmazta volna, egy követ dobott rá. A hatalmas kõ a sarkán találta el a szerzetest, ezért hívják a komplexum központi kövét „Sarokkõnek”. Az óriási köveket elõszeretettel kötik az óriásokhoz. Két hozzájuk kötõdõ elméletrõl is hallottam. Ez egyik, hogy a köveket óriások gyûjtötték össze és halmozták egymásra, eddig ismeretlen okokból. A másik, nagyon bájos monda, szerint pedig 80 óriás táncolt körben, kézen fogva, amikor egy gonosz varázsló kõvé változtatta õket. Ezeket a kõbe zárt óriásokat láthatjuk ma Wiltshire-ben.

A régészeken kívül írók, csillagászok, történészek, művészek és spirituális szakemberek hadát foglalkoztatta mindig is Stonehenge rejtélye, amely máig megfejtetlennek tűnik. Egyelőre ott tartunk, hogy 1986-ban a monumentális emlékművet és környékét az UNESCO a világ kulturális örökségének jegyzékébe is felvette
.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Új. Élet.

Itt vagyok a kórházi szobában. Alig aludtam. Tegnap este feküdtem be. Elérkezett az idő. Még utoljára lefotózom magam a pocakommal. Nehéz elképzelni, milyen lesz, neked, oda kint. Lassan hívnak be a szülő szobára, és beindítják a szülést. Nem jössz ki magadtól. Amíg várakozom, a hajamat is kivasalom, mint a sztárok, akik magán orvost fizetnek és várják a csodát. Egyedül vagyok. Vajon, mikor érkezik meg az, aki bent lesz velem? Most nagyon jót tenne, egy segítő kéz. Idáig, féltem, hogy a vég következik csak, és belefogok halni. Talán. Lassan létrehozok, egy kisbabát, és kíváncsi vagyok a valóságban, hogy történhet ez meg. Ami a legrosszabb lehet, hogy elvesznek tőlem, és eltűnsz. Veled együtt, akkor a bennem lévő anya is. Remélem megmaradunk. Mindketten. Kezdődik, egy új élet. A varázslat.

Könyv ajánló: Kenneth Clark: Leonardo Da Vinci

Leonardo kutatásoknak ez a könyv az alapműve. Írója Kenneth Clark kiváló angol művészet történész. Hosszú évekig volt a National Galery igazgatója, majd oxfordi egyetemi tanár. Tehát a források elég biztosak. Nagy kedvencem Leonardo, ezért igyekszem életem során több könyvet olvasni róla. Ez a könyv nagyon hű számtalan igaz dolgot tár a szemünk elé. Éppen, ezért csak egy időrendi táblázatot írok le belőle. Időrendi táblázat Leonardo életének dokumentumokkal igazolható eseményeiről (Az alábbi összeállítás vitathatatlanul hiteles irásos dokumentumokkal igazolható dátumokat tartalmaz) 1452. Leonardo születése. 1472. Felveszik a Szent Lukács céhbe mint festőt. 1472. augusztus 5. Arno völgyi táj. 1476. április 8. Szodomiával vádolják. Még Verocchio műhelyében dolgozik. 1478 jaunár. A Signora oltárképet rendel tőle.Ősze: elkezdi a két Madonnát. 1479. Rajz Baroncelliről. 1481. március. A San Donato a Scopeto megbízza a Háromkirályok imádásának megfestéséve